Primul film despre sclavia romilor din perspectivă romă, scris și regizat de prima regizoare romă din România, Alina Șerban.
Scurtmetrajul “Bilet de iertare” este bazat pe o poveste reală din anii 1800, în vremea sclaviei romilor în Țările Române.
Producător: Mobra Films, Asociația Untold Stories, Dinadins
Sinopsis:
Scurtmetrajul “Bilet de Iertare”* prezintă povestea unui sclav rom al cărui destin stă sub semnul iubirii a două mame – mama sclavă, cea care l-a născut, și cealaltă, mama boieroaică a cărui proprietate este și care îl iubește ca pe propriul ei fiu. Filmul face parte dintr-un viitor proiect de lungmetraj care urmărește povestea vieții lui Dincă, sclavul rom care a schimbat cursul istoriei în Țările Române.
*Termenul de “iertare” era folosit în timpul robiei romilor și semnifica eliberarea sclavului rom, care era “iertat” de robie.
Scenariu și regie: Alina Șerban
Cu: Oana Ștefănescu, Ionuț Habet, Emil Măndănac, Ioana Barbu, Alina Șerban, Bogdan Stamatin
Durată: 15 minute
**Scurtmetrajul “Bilet de Iertare” este un proiect derulat de Asociatia Untold Stories, finanțat prin programul In stare de bine, susținut de Kaufland Romania și implementat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile și co-finanțat de Guvernul României – Departamentul pentru Relatii Interetnice.
“În stare de bine” este un program de finanțare ce oferă granturi nerambursabile organizațiilor neguvernamentale din România. Programul este susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. – www.instaredebine.ro
În perioada noiembrie 2019 – ianuarie 2020 Asociatia Untold stories a organizat o serie de proiecții ale scurtmetrajului “Bilet de iertare” în București, Craiova, Făgăraș, precum și în localități din județele Călărași și Giurgiu. Proiecțiile au avut loc la cinema, în universități și școli, și au fost urmate de sesiuni de discuții cu artiștii implicați în realizarea filmului, dar și cu cercetători și activiști romi.
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a programului „În stare de bine”.
© Asociația Untold Stories
Mai multe despre proiectele și activitățiile Asociației Untold Stories: